TRASEUL BUTA

Distanta: 23 km si 1400 metri diferenta de nivel
Categoria: Skyrunning, dificil
Start: Ora 10:00 de la Cheile Butii
Timp limită intermediar - Plesa: 6km/700m: 1 ora 45 minute
Timp limită final: 6 ore
Teren: 1 km asfalt, 9 km forestier, 8 km poteca de munte, 5 km de creasta alpina
Puncte de susținere: 6 puncte de susținere (hidratare, alimentare, orientare)
Marcaj: banda de semnalizare Intersport
Experienta montana: recomandata!


Am realizat pentru dumneavoastră o hartă interactivă, care să vă permită o cât mai bună întelegere și însușire a traseului de concurs:

  • Puteți exporta track-ul în ce format doriți, tot ce trebuie să faceți este să bifați tipul de fișier dori și apoi să dați click pe butonul ”Ok”.
  • Puteți observa profilul traseului în partea stângă a hărții, iar plimbând cursorul pe profil veți vedea altitudinea și distanța pe track-ul cursei.
  • Pentru a vizualiza traseul in Google Maps – click pe More și apoi click pe Google Maps.
  • Pentru borne kilometrice – bifați butonul ”kilometre”.
  • Aveți posibilitatea de a da ”zoom”, dar și de a schimba tipul afișării hărții (layers). Pentru a schimba layerul, dați click pe iconița de Layer.
  • Pentru informații complete legate de hartă și profil dați click pe butonul ”Details”.
  • În colțul din dreapta-sus al paginii puteți observa un QR Code, pe care vă invităm să îl scanați folosind aplicația telefonului dumneavoastră pentru a avea harta și pe telefon.

Descriere traseu:

Traseul Buta parcurge de asemenea zona superba a crestei Piule-Plesa din Retezatul Mic, coboara la Refugiul Salvamont Buta, continuand apoi pe forestier si pe poteca spre finishul de la Complexul Turistic Cheile Butii.

Este practic o bucla de aproximativ 23 km cu o diferenta de nivel de aproximativ 1400 m +/-, un traseu cu o vizibilitate extraordinara ce intra in inima muntilor Retezat, unde vei descoperi peisaje salbatice si spectaculoase, un traseu dificil si tehnic recomandat celor cu experienta montana si/sau celor foarte bine pregatiti fizic/psihic si celor care doresc sa-si cunoasca sau sa-si depaseasca limitele.

Participantii vor avea de parcurs o urcare importanta pana pe Vf. Piule cu 1300 m diferenta de nivel, urmata de o coborare lunga, la inceput mai abrupta si mai scurta din saua Scorota pana la Refugiul Salvamont Buta, apoi usoara pe forestier sau poteca.

Startul se da din fata motelului Cheile Butii, se alearga 1 km pe un drum forestier, se face dreapta pe drumul asfaltat, iar dupa inca 1 km se trece pe un podet Jiul de Vest, traseul continuand cu urcare moderata pana la schit, unde se gaseste primul punct de hidratare-1.

Se urca apoi prin padure pe traseu marcat pana in creasta (punct de revitalizare-2, la 6 km cu 700m urcati, timp limita intermediar 1 ora si 45 minute ), trecem pe rand pe langa Vf. Plesa, atingem Vf. Piule (punct de orientare-3) dupa ce am trecut cu atentie de o zona de stanci unde se va afla pentru supraveghere un echipaj Salvamont.

Din Vf. Piule se ajunge in saua Scorota (punct de orientare/control-4), apoi urmeaza o coborare scurta si abrupta de 500 m diferenta de nivel la capatul careia ne vom bucura de parcurgerea unei portiuni deosebit de frumoase prin padure pana la Refugiul Salvamont Buta (punct de revitalizare/control-5). Pana aici ati facut 13 km si 1350 m diferenta de nivel pozitiva.

Inca 10 kilometri pana la Finish, coborare si inca 50m diferenta de nivel, dupa ce se traverseaza superba poiana de la Fanate (punct de orientare -5, veti fi indrumati spre dreapta), se ajunge in cele din urma pe poteca marcata ce coboara pana la Motelul Cheile Butii (Finish, punct de revitalizare-6) unde spectatorii si prietenii va asteapta cu aplauze.

 

Translate »