RETEZAT SKYRACE INTERSPORT

Istoria Retezat SkyRace Intersport

Retezat SkyRace Intersport este primul concurs organizat de Asociatia Sport La Orice Varsta, pe 15 iunie 2012, iar aparitia acestuia si a seriei de evenimente Trail Race ce au urmat s-a datorat obiectivelor noastre de a face sport oriunde si la orice varsta, de a contribui cu spirit si emotie la consolidarea comunitatii de alergatori montani, de a face cunoscut pe plan international Retezatul, dar si de a rasplati adecvat performantele sportivilor castigatori.

Inceputurile... Sau anul 2012

In 2012, prima editie a competitiei a fost puternic sustinuta de Salomon Romania si de comunitatea locala din Uricani, Hunedoara, remarcandu-se inca de la inceput prin dificultatea traseului in care concurentii au avut de parcurs creasta montana colturoasa la 2000 m altitudine, pasaje dificile, urcari grele si coborari foarte tehnice.

 


Anul 2013

A fost anul cautarilor pentru RTR, cel mai greu an din scurta noastra istorie, editia a 2-a avand loc numai datorita pasiunii noastre pentru Retezat si a eforturilor imense depuse pentru gasirea resurselor care sa sustina cursa. A fost totodata anul incercarilor de a pozitiona competitia printre celelalte curse de alergare montana din Romania.


Anul 2014

Editia din 2014 si asocierea cu brandul international Intersport a insemnat consolidarea concursului nostru si dublarea numarului de participanti fata de editia anterioara. RTR Intersport 2014 a fost cea mai consistenta editie si a dus la constientizarea faptului ca profilul traseului si dificultatea lui fac necesara reasezarea cursei, odata si cu aparitia in Romania a fenomenului international denumit Sky Running: alergare montana la 2000 m altitudine.


Anul 2015

Editia din 2015 a reprezentat transformarea Retezat Trail Race Intersport in Retezat SkyRace Intersport, schimbare necesara pentru a evidentia caracterul montan al concursului, dar si pentru a ne alinia la fenomentul international: skyrunning. A fost o editie speciala, cu un nou record al competitiei dar si cu participari ale unor sportivi de nivel mondial precum Ionut Zinca, Zaid Ait Malek, Maite Maiora Elizondo sau Gianfranco Danesi.


Anul 2016

2016 a reprezentat anul in care Retezat SkyRace Intersport s-a impus ca cel mai mare concurs de skyrunning din sud-estul Europei, avand la start peste 800 de participanti! Filmul oficial al competitiei a devenit rapid viral, datorita peisajelor incredibile oferite de Muntii Retezat, intrand in top 10-ul celor mai vizualizate clipuri de alergare montana prezentate de prestigioasa revista Trail Runner Magazine din USA.


Alearga la inaltime!

Astfel, cu sloganul “Alearga la inaltime!” va invitam pe 17 iunie 2017 la Cheile Butii, Uricani, Hunedoara pentru a participa sau pentru a sustine participantii care vor lua startul la Retezat SkyRace Intersport!

Scopul nostru...

Este acela de a contribui la trecerea alergatorilor montani de la etapa de trailrunneri la cea de skyrunneri. Provocarea noastră pe termen lung este însa de a face din Retezat SkyRace Intersport un punct remarcat pe harta skyrunningului international.

Traseele sunt cele care fac ca această competiție să fie unică. Acestea sunt o îmbinare între forestier, poteca de trail, creasta calcaroasa cu urcare-coborare tehnica, o adevarata provocare pentru oricine.

Creasta Piule-Plesa oferă o perspectivă unică pentru toți concurenții, dar cei care vor ajunge in timpul competitiei pe Varful Custura la aproape 2500 m altitudine nu vor uita asta niciodata.

Zona de start/sosire este complexul turistic Cheile Butii, un loc primitor din spatele caruia se inalta imediat Retezatul Mic.


Doua din probele competitiei noastre se incadreaza la categoria SkyRunning, iar una dintre ele se adreseaza celor care iubesc trekkingul sau celor care vor sa inceapa  alergarea montana.

RTR 2012 powered by Salomon: 100 de participanti, castigatorul la Masculin a fost Viorel Palici – 3 ore 37 minute, castigatoare la Feminin a fost Gianina Tanase – 4 ore 40 minute.

RTR 2013 powered by La Sportiva : 170 de participanti, castigatorul la Masculin a fost Paul Constantin Pepene - 3 ore si 15 minute, castigatoare la Feminin a fost Iulia Gainariu – 4 ore 32 minute.

RTR INTERSPORT 2014: 374 de participanti, castigatorul la Masculin a fost Ionut Zinca – 3 ore 7 minute, castigatoare la Feminin a fost Denisa Dragomir – 3 ore 48 minute.

RSR INTERSPORT 2015: 686 de participanti, castigator la Masculin a fost Ionut Zinca - 3 ore 3 minute 51 secunde, castigatoare la Feminin a fost Maite Maiora Elizondo - 3 ore 56 minute.

RSR INTERSPORT 2016: 722 de participanti, castigator la Masculin a fost Paul Pepene - 3 ore 18 minute 20 secunde, castigatoare la Feminin a fost Ingrid Mutter - 4:14:01

"Muntii Retezat sunt altfel. Sunt mai calzi si mai vii!"

Alearga la inaltime! Pe 17 iunie la Retezat SkyRace Intersport!

Translate »